Beter slapen? Kastdeuren dicht

May 10, 2019

 

Alleen maar moe

 

Linda is getrouwd met Jan en samen hebben ze 2 tienerdochters die nog thuis wonen. Ze werkt als manager in de zorg in een veeleisende functie. Ze is gek op haar werk.

 

Tijdens een gesprek met Linda verteld ze me dat ze al lange tijd slecht slaapt. Ze voelt zich vaak niet echt uitgerust en merkt dat haar slaaptekort zijn tol eist.

Op het werk is ze soms minder scherp dan ze zou willen zijn en privé heeft ze al helemaal geen reserves de laatste tijd. Ik vraag haar om hun slaapkamer te beschrijven, waarbij er voor mij dan gelijk één ding direct uitspringt. Er staat een kledingkast in de slaapkamer, waarvan de deuren altijd geopend zijn. Ik benoem dat dit mogelijk één van de ‘boosdoeners’ is voor haar slechte slapen. Ze wil graag een afspraak maken voor een consult.

 

Open deur

 

Ik vraag mijn klanten altijd om niets te veranderen aan hun slaapkamer voordat ik kom. Zo krijg ik een heldere eerste indruk van de mogelijke obstakels.

Bij binnenkomst in de slaapkamer valt mijn blik gelijk op de vensterbank. Daar huisvest een collectie prularia die daar volgens mij al langere tijd vertoefd. Linda bevestigd dit en zegt semi-geÏrriteerd dat ze ook geen idee heeft waar ze het allemaal moet laten.  Ze heeft daar zelf de laatste tijd nog geen actie op ondernomen. Dan draai ik me om en daar staat ie, in volle glorie, de kledingkast. De kastdeuren staan helemaal open, met daar overheen gedrapeerde kledingstukken, sjaaltjes en riemen van hem en haar. De deurtjes doen duidelijk dienst als verlengstuk van de kast. De inhoud van de kast kan ook wel een reorganisatie gebruiken volgens Linda. Ik knik bevestigend.

 

Sceptisch

 

We brengen de rest van de kamer in kaart en ik geef tips en adviezen om meer rust en ontspanning te creëren. Dan druk ik haar het volgende op het hart: “Zorg ervoor dat de kastdeuren altijd dicht zijn voordat je gaat slapen. Sterker nog. Doe de kast altijd dicht zodra je er niet meer bij hoeft.” 

Linda kijkt me ietwat sceptisch aan. “Dat zal toch niet zoveel invloed hebben,” hoor ik haar denken. “O ja, en laat de kastdeuren onbelast,” vul ik aan, me nu al verheugend op het verwachte resultaat.

 

Onruststokers

 

Een kledingkast neemt vaak een prominente rol in binnen veel slaapkamers. Hoe meer spullen er in een slaapkamer aanwezig zijn, des te meer mogelijke stoorzenders je creëert. Als de kast dan ook nog eens non-stop haar inhoud aan je toont, geeft dat veel onrust. Zelf als je denkt dat je daar helemaal geen last van hebt, is het interessant om uit te zoeken in hoeverre dat toch verbetering kan brengen, dichte kasten. Onbewust vragen spullen altijd je aandacht en dat kost energie. Dit kan weer ten koste gaan van een goede nachtrust.

 

Blije verbazing

 

Enkele dagen later spreek ik Linda opnieuw. Natuurlijk ben ik benieuwd haar de resultaten tot nu toe.

“Door het verplaatsen van verschillende spullen voelt het nu veel rustiger als ik de slaapkamer binnen kom. Het voelt ook opgeruimder en veel meer omhullend als ik ga slapen. Vooral met de kastdeuren dicht. Ik had niet gedacht dat dit zoveel invloed zou hebben. Hier ben ik echt verbaasd over! Ik voel me echt senang over de veranderingen en de positieve invloed op mijn slapen.”

 

Simpel

 

Dat is waar ik het voor doen, Linda slaapt weer lekker en is meer uitgerust als ze aan een nieuwe dag begint. Weer een prachtig voorbeeld van de positieve invloed die een paar simpele ingrepen kunnen hebben op je slaapgedrag.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recente berichten

July 12, 2017

May 15, 2017

Please reload

Archief
Please reload

Volg OSS & TJUK
  • Facebook Basic Square